Blancolån

sms-låna

Ett blancolån, även kallat privatlån, är ett lån för privatpersoner som utfärdas utan säkerhet. Lånen används till konsumtion och har därför relativt små belopp – hos vissa långivare kan du trots det låna upp till exempelvis 350 tusen kronor. Nuförtiden kallas lånen även ofta för privatlån eftersom man vill betona att de används för konsumtion – det finns alltså ingen möjlighet att finansiera ett husköp utan säkerhet: du får då istället ta ett bolån.

Varför ska jag ta ett blancolån? En anledning till att många gör det är för att svensk lagstiftning gör det omöjligt för dig att belåna över 85% av summan din fastighet är värderad till – alltså måste du om banken kräver säkerhet för lånet finansiera 15% själv. Om du redan har ett bostadslån och sedan behöver mer pengar betyder det även att du inte kan använda resten av fastighetens värde som säkerhet, utan måste låna utan säkerhet. Lyckligtvis finns det många banker som erbjuder denna typ av tjänster.

Till skillnad från SMS-lån, som även är ämnade för konsumtion, är blancolån ofta betydligt billigare – i varje fall om man tar hänsyn till effektiv ränta. De två olika lånetyperna skiljer ofta i storlek (där blancolånen är av högre belopp), vilket medför att den effektiva räntan generellt sett är lägre. Du får alltså möjligheten att låna högre belopp samtidigt som du lånar billigare, och kan därför ta konsumtions lån trots att du inte belånar hela huset.

Baksidan med Blancolån

Givetvis finns där även en baksida med blancolånen. Trots att de är jämförelsevis billigare än vissa andra lån, är de också dyrare än vanliga lån. Eftersom banken inte har någon säkerhet på att de får tillbaka pengarna de lånar ut till dig, tvingas de också ta högre räntor, vilket betyder att du i det långa loppet betalar mer pengar tillbaka för lån utan säkerhet än du hade gjort om du hade kunnat erbjuda säkerhet. Vad avgör om jag får lånet? Precis som vid andra lån så har det att göra med din ekonomiska situation och tidigare skulder.

En fast inkomst är givetvis ett måste, och en viss ålder är också att rekommendera (exempelvis över 20 år). Ju mer pengar du tjänar, desto bättre förutsättningar har du för att få ett lån. Om du har betalningsanmärkningar sjunker så klart dina chanser att få ett lån, men det betyder inte nödvändigtvis att du kommer få avslag på din ansökan. Nyare betalningsanmärkningar medför självfallet problem, eftersom det visar att du haft problem med att betala tillbaka skulder nyligen.

Du kan däremot klara dig om du ser till att inte ha haft några betalningsanmärkningar de senaste två åren, samtidigt som du inte har några skulder hos Kronofogden för tillfället. Den återstående frågan är vilken långivare man skall använda för att hitta rätt blancolån.