Mikrolån

ansök-om-lån

Mikrolån är små lån på upp till max 10000 kronor, även kallat sms lån eller snabblån och de har en kort återbetalningstid som vanligast ligger på 20-30 dagar. Ursprungligen användes mikrolån för att stimulera tillväxt inom företagsamheten i tredje världen. Ofta var det kvinnor som lånade för att till exempel köpa en symaskin för att kunna starta en affärsverksamhet. Exempel på åtgärder för stimulering av det afrikanska jordbruket var genom att ge mikrolån för att bekosta kvarnar och dammar.

Mikrolån introduceras

Sedan mikrolånen introducerades i Sverige så har efterfrågan på snabba små lån ständigt ökat. I takt med att efterfrågan på mikrolån har ökat har även antalet aktörer som lånar ut pengar ökat starkt och idag finns det så många som runt 30 stycken. Om man ska jämföra fördelarna och nackdelarna med mikrolån jämfört med vanliga privatlån så kan man säga att fördelarna är att det ofta går väldigt snabbt att få pengarna på kontot, vissa kan betala ut pengarna inom 15 minuter.

En annan fördel är just det att man kanske bara vill låna en mindre summa pengar och då kan det vara lite överkurs att ta ett privatlån. Det är inte heller någon ränta på mikrolånen, istället tar långivaren ut en engångsavgift som betalas samtidigt som lånesumman betalas tillbaka. När man kommer till nackdelarna, om man nu kan kalla det för nackdel, är att om man inte betalar tillbaka lånet inom återbetalningstiden så blir det dyra räntepåslag och avgifter.

Premierar återkommande kunder

Men om man är i behov av ett snabbt tillskott i kassan och man sköter återbetalningen som man ska så fungerar tjänsten att låna pengar med mikrolån bra. Kraven för att få låna pengar med mikrolån varierar något mellan olika långivare, men ett krav som alla har är att du måste vara minst 18 år gammal, 20 år hos vissa. De flesta accepterar endast personer som saknar betalningsanmärkning. Många vill också att du har ett registrerat telefonnummer eller personkonto hos Nordea och någon form av taxerad årsinkomst.

Vissa aktörer på marknaden har även ett system som premierar återkommande kunder. Det innebär att om man sköter återbetalningen av första lånet så kan de erbjuda dig som kund att låna en större summa pengar nästa gång, ända upp till 10000 kronor. De erbjuder då även en längre återbetalningstid på 60 dagar och ända upp till 90 dagar. Så är du i behov av ett snabbt tillskott i kassan och vet att du har möjlighet att betala tillbaka pengarna inom 30 dagar så kanske möjligheten att låna pengar med mikrolån är något för dig.