Mikrolån

ansök-om-lån

Mikrolån är små lån på upp till max 10 000 kronor, även kallat sms lån eller snabblån och de har en kort återbetalningstid som vanligast ligger på 20-30 dagar.

Ursprungligen användes mikrolån för att stimulera tillväxt inom företagsamheten i tredje världen. Ofta var det kvinnor som lånade för att till exempel köpa en symaskin för att kunna starta en affärsverksamhet. Exempel på åtgärder för stimulering av det afrikanska jordbruket var genom att ge mikrolån för att bekosta kvarnar och dammar.

Mikrolån: En guide till småskaliga lån för individer och företag

Mikrolån är små lån som beviljas till individer, entreprenörer och småföretag som annars skulle ha svårt att få tillgång till traditionella kreditkällor. Denna typ av finansiering är särskilt populär i utvecklingsländer, men används även i industrialiserade nationer för att stödja småföretag och entreprenörer med låg kreditvärdighet. I denna artikel kommer vi att utforska vad mikrolån är, dess syfte, fördelar, nackdelar och hur man ansöker om ett mikrolån.

Vad är mikrolån?

Mikrolån är små lån som vanligtvis varierar mellan några hundra kronor och upp till tiotusentals kronor. De riktar sig till låntagare som traditionellt har haft svårt att få tillgång till kredit på grund av låg inkomst, brist på kreditvärdighet eller brist på säkerhet.

Mikrolån kan användas för en rad ändamål, inklusive att starta eller expandera småföretag, finansiera utbildning, täcka medicinska kostnader eller för att förbättra bostäder.

Mikrolån är små lån som syftar till att främja ekonomisk tillväxt och bekämpa fattigdom genom att erbjuda finansiering till individer och småföretag som annars skulle ha svårt att få tillgång till traditionell kredit.

Denna typ av finansiering har både fördelar och nackdelar, och det är viktigt för låntagare att noga överväga deras behov och återbetalningsförmåga innan de ansöker om ett mikrolån. Räntorna är oftast högre än för större privatlån.

Genom att följa rätt process och förbereda en solid affärsplan kan mikrolån vara ett värdefullt verktyg för att skapa ekonomiska möjligheter och förbättra livskvaliteten för låntagare över hela världen.

Syftet med mikrolån

Mikrolån syftar till att främja ekonomisk tillväxt och bekämpa fattigdom genom att ge låntagare möjlighet att investera i sig själva och sina företag. Genom att erbjuda små lån till entreprenörer och småföretag kan mikrolån hjälpa till att skapa arbetstillfällen, förbättra levnadsstandarden och främja ekonomisk utveckling i fattigare samhällen.

Fördelar med mikrolån

Tillgänglighet: Mikrolån är ofta lättare att få än traditionella lån, eftersom de inte kräver hög kreditvärdighet eller säkerhet.

Flexibilitet: Mikrolån kan användas för en mängd olika ändamål och kan anpassas efter låntagarens behov och betalningsförmåga.

Ekonomiskt stöd: Mikrolån ger ekonomiskt stöd till individer och småföretag som annars skulle ha svårt att få tillgång till finansiering.

Empowerment: Genom att erbjuda finansiering till underprivilegierade grupper och kvinnor kan mikrolån främja ekonomisk självständighet och social rättvisa.

Nackdelar med mikrolån

Högre räntor: På grund av den ökade risken för långivare kan mikrolån ha högre räntor än traditionella lån.

Begränsad finansiering: Mikrolån erbjuder vanligtvis mindre belopp än traditionella lån, vilket kan begränsa låntagarens möjlighet att finansiera större projekt.

Risk för överbelåning: Eftersom mikrolån är lättillgängliga kan låntagare riskera att ta på sig för mycket skuld och hamna i en skuldfälla.

Administration och kostnader: Förvaltningen av mikrolån kan vara tidskrävande och kostsam, vilket kan påverka långivarens effektivitet och resultera i högre kostnader för låntagaren.

Ansök om mikrolån privat

För att ansöka om ett mikrolån online, följ dessa steg:

 1. Börja med att undersöka olika online långivare och mikrolångivare som erbjuder privat mikrolån. Jämför villkoren, räntorna och kraven för varje långivare för att hitta den som passar bäst för dina behov.
 2. Innan du ansöker om ett mikrolån, se till att du uppfyller grundkraven för långivaren. Dessa krav kan inkludera ålder, inkomst, kreditvärdighet, medborgarskap och eventuella andra specifika krav.
 3. Förbered alla nödvändiga dokument som kan krävas av långivaren. Detta kan inkludera personlig information, inkomstbevis, anställningsbevis, kreditrapport och bankutdrag.
 4. Skapa ett konto hos långivaren. Om långivaren kräver att du skapar ett konto på deras webbplats, gör det och följ deras instruktioner för att komma igång med ansökan.
 5. Fyll i låneansökningsformuläret online med all nödvändig information. Var noggrann och ärlig i din ansökan och se till att du inkluderar all relevant information som krävs av långivaren.
 6. Skicka in ansökan och vänta på att långivaren ska granska den och fatta ett beslut. Detta kan ta allt från några minuter till några dagar beroende på långivaren.
 7. Om din ansökan godkänns och du accepterar räntor och återbetalningsperiod så är det bara att signera lånet.
 8. Signera lånet med BankID och långivaren kommer att överföra pengarna till ditt angivna bankkonto.

Kom ihåg att det är viktigt att göra en grundlig research och jämföra olika långivare innan du ansöker om ett privat mikrolån online. Se också till att du har en realistisk plan för hur du ska använda lånet och hur du kommer att betala tillbaka det.

Hur du ansöker om ett mikrolån till företag

För att ansöka om ett mikrolån, följ dessa steg:

 1. Välj en långivare: Det finns flera typer av mikrolångivare, inklusive icke-statliga organisationer (NGO), mikrofinansinstitut (MFI), banker och online-plattformar. Gör research och välj en långivare som bäst passar dina behov och krav.
 2. Förbered en affärsplan: Om du ansöker om ett mikrolån för att starta eller expandera ett företag, bör du ha en tydlig affärsplan som beskriver dina mål, marknaden, konkurrenterna, hur du tänker använda lånet och hur du planerar att betala tillbaka det.
 3. Samla dokumentation: Förbered alla nödvändiga dokument som kan krävas av långivaren, såsom personlig och företagsrelaterad information, finansiella rapporter, skattedeklarationer, kreditrapporter och eventuella säkerheter.
 4. Ansök om lånet: Kontakta långivaren och fyll i deras ansökningsformulär. Var ärlig och detaljerad i din ansökan, och var beredd att förklara varför du behöver lånet och hur du planerar att använda det.
 5. Följ upp och förhandla: Efter att du har skickat in din ansökan, följ upp med långivaren och var beredd att förhandla om villkoren för lånet, såsom räntor och återbetalningstid.

Mikrolån i Sverige

Sedan mikrolånen introducerades i Sverige så har efterfrågan på snabba små lån ständigt ökat. I takt med att efterfrågan på mikrolån har ökat har även antalet aktörer som lånar ut pengar ökat starkt och idag finns det så många som runt 30 stycken.

Om man ska jämföra fördelarna och nackdelarna med mikrolån jämfört med vanliga privatlån så kan man säga att fördelarna är att det ofta går väldigt snabbt att få pengarna på kontot, vissa kan betala ut pengarna inom 15 minuter.

En annan fördel är just det att man kanske bara vill låna en mindre summa pengar och då kan det vara lite överkurs att ta ett privatlån. Det är inte heller någon ränta på mikrolånen, istället tar långivaren ut en engångsavgift som betalas samtidigt som lånesumman betalas tillbaka.

När man kommer till nackdelarna, om man nu kan kalla det för nackdel, är att om man inte betalar tillbaka lånet inom återbetalningstiden så blir det dyra räntepåslag och avgifter.

Långivare premierar återkommande kunder

Men om man är i behov av ett snabbt tillskott i kassan och man sköter återbetalningen som man ska så fungerar tjänsten att låna pengar med mikrolån bra. Kraven för att få låna pengar med mikrolån varierar något mellan olika långivare, men ett krav som alla har är att du måste vara minst 18 år gammal, 20 år hos vissa.

De flesta långivare accepterar endast personer som saknar betalningsanmärkning. Många vill också att du har ett registrerat telefonnummer eller personkonto hos Nordea och någon form av taxerad årsinkomst.

Vissa aktörer på marknaden har även ett system som premierar återkommande kunder. Det innebär att om man sköter återbetalningen av första lånet så kan de erbjuda dig som kund att låna en större summa pengar nästa gång, ända upp till 10 000 kronor.

De erbjuder då även en längre återbetalningstid på 60 dagar och ända upp till 90 dagar. Så är du i behov av ett snabbt tillskott i kassan och vet att du har möjlighet att betala tillbaka pengarna inom 30 dagar så kanske möjligheten att låna pengar med mikrolån är något för dig.