Olika lånetyper

olika-lånetyper

Sms lån

Sms lån, även kända som snabblån eller mikrolån, är små och kortfristiga lån som har blivit populära tack vare deras snabba och enkla ansökningsprocess. De ger låntagare möjlighet att snabbt få tillgång till pengar för att täcka oväntade utgifter eller för att klara sig fram till nästa lön.

Sms lån är små lån som vanligtvis sträcker sig från några hundratals upp till några tusentals kronor, med korta återbetalningstider, oftast mellan 14 och 90 dagar. Ansökningsprocessen sker online eller via en app, och låntagaren behöver oftast bara ange personlig information, inkomst och bankuppgifter. Efter att ansökan har skickats in, granskar långivaren ansökan och om den godkänns överförs pengarna direkt till låntagarens bankkonto, vanligtvis inom några minuter eller timmar.

Privatlån

Privatlån är ett lån utan säkerhet som tidigare kallats för blancolån, men idag väljer bankerna istället att marknadsföra privatlån till privatpersoner för att understryka att lånet är avsett för konsumtion. När folk tänker på ett lån är det oftast ett privatlån som de tänker på. Detta är inte direkt konstigt eftersom det är en de vanligaste och mest klassiska typerna av lån. Ett privatlån är helt enkelt ett vanligt lån utan krusiduller som du kan ansöka om hos i princip alla banker som existerar.

Att jämföra olika privatlån kan vara svårt eftersom räntan ofta sätts individuellt utifrån den sökandes kreditvärdighet. Att säkert veta hur stor kostnaden blir för privatlånet kan man inte göra förrän ansökan är inlämnad till banken. Först då har banken kunnat räkna ordentligt på risken med att låna ut pengar till dig. Däremot bör man alltid jämföra övriga kostnader som lånet för med sig, som uppläggningsavgifter och aviavgifter.

Blancolån

För er som inte vet så är ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Det enda som lånföretaget går på är kundens förmåga till att betala tillbaka lånet. Andra viktiga faktorer som spelar en stor roll om ditt lån ska bli beviljat är hur mycket din taxerade inkomst ligger på, dina tillgångar och om du har några betalningsanmärkningar. Du kan låna ifrån ett par tusenlappar till flera hundratusen om du önskar. Det varierar beroende på vilket företag du väljer att låna dina pengar hos.

En annan avgörande faktor för hur mycket du blir beviljad att låna är hur din betalningsförmåga i framtiden ser ut. När du skriver din låneansökan så kommer du att bli ombedd att fylla i uppgifter som inkomst, utgifter, tillgångar och om du till exempel har några eventuella skulder eller betalningsanmärkningar. Efter detta så görs det en kreditupplysning för att fastställa om du är en ”trovärdig” låntagare. Du får efter denna information om hur mycket pengar du tillåts att låna grundat på fakta från dina inskickade uppgifter samt utslaget av kreditupplysningen.

Snabblån

Snabblån är ett lån där lånesumman vanligast är mellan 1000 och 5000 kronor, med olika summor där emellan. Snabblån har blivit väldigt populärt i Sverige de senaste åren men de finns även aktörer i övriga Norden då framför allt Finland. Nackdelen med snabblån är de höga avgifterna som ofta kan motsvara en ränta på flera tusen procent. Behöver man låna pengar snabbt rekommenderas ofta ett snabblån.

Fördelen med ett snabblån är att man får pengarna snabbt in på kontot. Perfekt för er som har bråttom att få några extra slantar under en kort tid. Men som alltid, tar man ett lån så ska pengarna betalas tillbaka. Anledningen till att jag nämner detta är för att om man inte betalar tillbaka så hamnar man hos kronofogden och då tickar det på och ett lån på 3000 kr blir snabbt 30 000 kr. Så se till att betala tillbaka i tid.

Mikrolån

Mikrolån är precis som de låter, lån i mikro storlek. Ursprungligen har mikrolån använts för att stimulera småföretagsamhet i tredje världen, ofta av kvinnor, som exempelvis kan köpa en symaskin och starta en affärsverksamhet. Det har bland annat använts för att bekosta inköp av mobiltelefoner men idag är det utspritt bland privatpersoner som behöver pengar snabbt. Att ta ett mikrolån är inget ovanligt utan tvärtom, det är vanligare än vad man tror.

Ofta kallas smslån för mikrolån på grund av att de består av mindre summor som man lånar. När smålån som mikrolån kom till Sverige blev det ett jäkla liv på grund av den höga räntan och att många unga hamnande hos kronofogden. Att ta ett mikrolån kan inte alltid vara så farligt som media vill få oss att tro. Alla som tar ett mikrolån hamnar inte hos kronofogden, det är endast en bråkdel som gör det och det på grund av att dom inte betalar tillbaka de pengar som dom lånat.