Snabblån

sms_lan

Snabblån som även i folkmun kallas för smslån är ett mindre lån och som man hör på namnet så går det väldigt snabbt att ansöka om lånet och sedan få pengarna på kontot. Och även om det är sms lån som är det vanligaste namnet så är det sällan som man tar lånet via sms längre. Idag när alla har internet i telefonerna samt via dator så är det här som de flesta låneansökningarna sker. Och det är bra då det är betydligt lättare att göra en jämförelse nu.

Snabblån: Allt du behöver veta om snabba lån och deras fördelar och nackdelar

Snabblån är kortfristiga, omedelbara lån som ofta används för att täcka oväntade kostnader eller finansiella brådskande ärenden. De är kända för sin snabba och enkla ansökningsprocess samt snabb utbetalning. I denna artikel kommer vi att gå igenom detaljerna kring snabblån, inklusive deras fördelar och nackdelar, samt vad du bör tänka på innan du ansöker om ett.

Vad är snabblån och hur fungerar de?

Snabblån, även kända som sms-lån eller mikrolån, är små lån som vanligtvis betalas tillbaka inom en kort tidsram, ofta inom 30 dagar eller vid nästa lönedag. Dessa lån är utformade för att ge en snabb källa till kontanter när du står inför en ekonomisk nödsituation.

Snabblån kan vara en snabb och enkel lösning för att täcka oförutsedda kostnader, men det är viktigt att förstå både fördelarna och nackdelarna innan du ansöker om ett. Om du bestämmer dig för att ett snabblån är rätt för dig, jämför långivare noggrant, till exempel via snabbalån.nu och skapa en återbetalningsplan för att undvika att hamna i en skuldspiral. Om snabblån inte passar dina behov, överväg andra alternativ som privatlån, kreditkort eller övertrassering för att hantera din ekonomiska situation.

Fördelar med snabblån

 • Snabb och enkel ansökningsprocess: Snabblån har en enkel och snabb ansökningsprocess som kan göras online eller via mobilen. Många långivare kräver bara grundläggande personlig och ekonomisk information och använder BankID för att verifiera identiteten.
 • Snabb utbetalning: Efter godkännande kan pengarna överföras till ditt konto inom några minuter eller timmar, vilket är en stor fördel när du behöver pengar omedelbart.
 • Ingen säkerhet krävs: Snabblån är osäkrade lån, vilket innebär att du inte behöver ställa någon säkerhet för att ansöka om dem.

Nackdelar med snabblån

 • Höga räntor och avgifter: Snabblån har ofta höga räntor och avgifter, vilket gör dem dyra om du inte kan betala tillbaka dem i tid.
 • Risk för överbelåning: Det är lätt att hamna i en skuldspiral om du använder snabblån för att täcka löpande kostnader eller betala tillbaka andra lån.
 • Kort återbetalningstid: Den korta återbetalningstiden kan göra det svårt att betala tillbaka lånet i tid, vilket kan leda till ytterligare avgifter och skulder.

Vad du bör tänka på innan du ansöker om ett snabblån

 1. Fundera på om du verkligen behöver lånet: Överväg om det finns andra alternativ för att skaffa pengar, som att be om hjälp från vänner eller familj, använda besparingar eller sälja oanvända föremål.
 2. Jämför långivare: Jämför räntor, avgifter och villkor för olika långivare innan du ansöker om ett snabblån. Det kan hjälpa dig att hitta det bästa erbjudandet för din situation.
 3. Läs villkoren noggrant: Se till att du förstår alla avgifter, räntor och återbetalningskrav innan du accepterar ett snabblån.
 4. Ha en återbetalningsplan: Skapa en realistisk plan för att betala tillbaka lånet inom den angivna tidsramen för att undvika ytterligare skulder och avgifter.

Alternativ till snabblån

Om du bestämmer dig för att snabblån inte är det bästa alternativet för dig finns det andra lånemöjligheter att överväga:

Privatlån

Privatlån har ofta lägre räntor och längre återbetalningstider än snabblån. De kan dock kräva mer omfattande kreditkontroller och längre ansökningstider.

Kreditkort

Om du har tillgång till ett kreditkort med en lägre ränta än snabblånet, kan det vara ett bättre alternativ för att täcka akuta kostnader.

Enkelt att ansöka

Det gör att man kan spara pengar genom att välja något av de billigare lånen istället för att bara skicka ett sms till samma bolag hela tiden och på så vis förmodligen betala ett högre pris än man borde. Fördelen med snabblån är att ansökan är väldigt enkel och går väldigt snabbt. Det enda man behöver göra är att välja det bolag man tycker passar och gå in på deras hemsida. Väl där så fyller du i uppgifter om dig själv samt vilken storlek du vill ha på lånet.

Därefter så är det bara skicka in ansökan och vänta på svar. Ofta får man detta svar inom en timme och om man accepterar det pengarna inom en bankdag. Just detta är fördelen med snabblån att man får pengarna väldigt snabbt om det är så att man befinner sig i en ekonomisk kris som måste lösas direkt.

Att ansöka om ett snabblån är en enkel och snabb process, men det är viktigt att du noggrant överväger om det är rätt lösning för dig innan du ansöker.

Här beskrivs stegen för att ansöka om ett snabblån:

 1. Innan du ansöker om ett snabblån, undersök olika långivare och jämför deras erbjudanden, räntor, avgifter och villkor. Detta hjälper dig att hitta det bästa lånet för din situation.
 2. Läs långivarens krav noggrant för att säkerställa att du är berättigad att ansöka om ett snabblån. Kraven kan inkludera ålder, inkomst, anställning och medborgarskap.
 3. Samla den nödvändiga dokumentationen för att styrka din identitet, inkomst och anställning. Detta kan inkludera identifikationshandlingar, lönespecifikationer och bankutdrag.
 4. Gå till långivarens webbplats och fyll i ansökningsformuläret online. Du kommer att bli ombedd att ange personliga uppgifter, inkomst- och anställningsinformation samt din bankinformation. Vissa långivare kan kräva att du skickar in ytterligare dokumentation som bevis på inkomst och identitet.
 5. Om långivaren erbjuder BankID-verifiering kan du använda det för att snabbt och säkert bekräfta din identitet och signera låneavtalet.
 6. Efter att du har skickat in din ansökan kommer långivaren att granska den och göra en kreditbedömning. Detta kan ta allt från några minuter upp till några timmar, beroende på långivaren.
 7. Om din ansökan godkänns kommer långivaren att meddela dig och överföra pengarna till ditt angivna bankkonto. Detta kan ske inom några minuter eller upp till 24 timmar, beroende på långivarens utbetalningstider och din banks hanteringstider.
 8. Se till att du betalar tillbaka lånet enligt avtalet. Missade eller försenade betalningar kan leda till högre räntor och avgifter samt negativa konsekvenser för din kreditvärdighet.

Kom ihåg att snabblån bör användas ansvarsfullt och endast för kortfristiga finansiella behov. Om du upplever långvariga ekonomiska problem, överväg att kontakta en ekonomisk rådgivare eller en skuldrådgivare för att diskutera dina alternativ.

Kan jag ta ett snabblån?

Snabblån går som vi skrev ovan väldigt snabbt att får. Så är det så att man har en mindre ekonomisk kris där man verkligen är i akut behov av pengar så är snabblån verkligen något man bör ta en titt på. Det är ett problem bara och det är att lånet är väldigt kort och kostar förhållandevis mycket.

Det gör det otroligt viktigt att du kollar igenom din ekonomi innan du tar lånet så att du vet att du får in pengar på kontot innan lånet ska betalas tillbaka så att du inte hamnar i en situation  där återbetalning blir försenad.

Då dessa bolag är väldigt snabba med att lägga på avgifter vid förseningar. Har du bara koll på detta och vet att pengar kommer in så finns det egentligen bara ett fåtal krav på dig som söker. Och det är att du måste vara minst 18 år gammal, svenskmedborgare med svenskt personnummer och att du har någon form av inkomst under året. Kraven på årsinkomsten är dock ofta väldigt låg och tjänar du bara mer än 100 000 kronor så brukar det vara lugnt.

Snabblån med betalningsanmärkning

Snabblån med betalningsanmärkning är något som de flesta inte tror är möjligt. Och hos en hel del bolag är det inte det. Men just när det gäller snabblån så finns det faktiskt en drös med bolag som accepterar ansökningar med betalningsanmärkning så länge som dem inte har någon aktiv skuld hos kronofogden. Det är som sagt inte alla bolag som gör detta men kollar du i jämförelsen ovan så ser du några bolag som gör detta. Snabblån är som jag redan sagt ett litet speciellt lån.

Och det finns ett par saker som är väldigt utmärkande för lånet som jag har tänkt att nämna här nedan. Snabblån är ett väldigt dyrt lån om det är så att man jämför med andra lån som privatlån eller bolån. Bolagen som ger ut snabblån använder sig utav en fast avgift som för ett normalt lån på ett par tusenlappar uppgår till några hundralappar. Det låter inte så mycket men den effektiva räntan är skyhög och uppgår till hundratals procent. Men tar man bara lånet ett fåtal gånger så är det klart så att priset är överkomligt.

Främst för små belopp

Snabblån är ingenting för den som är i behov av stora pengar då beloppet på ett lån normalt sett ligger i intervallet 500 kronor upp till 5000 kronor.  Är man en återkommande kund så brukar möjligheten finnas till ett större lån som kan uppgå till 10 000 kronor. Det skiljer något från bolag till bolag dock.  Låneperioden för ett snabblån är även det något som är väldigt utmärkande. Som man hör på namnet så handlar det om snabba pengar men det är också väldigt kortvarigt. Ett normalt lån ligger nämligen bara på 30 dagar.

Är det så att man är en återkommande kund med ett av de större lånen så brukar det finnas möjlighet att utöka denna period till 60 eller 90 dagar. Det gör dock att kostnaden ökar. Det är väldigt enkelt att ansöka om lånet och det är en otroligt snabb handläggningstid. Detta och det faktum att det ställs väldigt låga krav på den som söker gör det möjligt för flera att ta hjälp utav detta lånet för att lösa sina problem.